jak-usetrit-na-jidle-uvodni1

Jak ušetřit na jídle? 15 tipů, které vám ušetří tisíce

Jídlo je jednou z nejflexibilnějších položek na seznamu výdajů. Na rozdíl od výdajů za bydlení, vodu nebo elektřinu se na jídle dá ušetřit opravdu hodně, klidně i více než ½ vašich dosavadních nákladů. Stačí, abyste dodržovali těchto 15 tipů (nebo alespoň pár těchto tipů) a sami uvidíte, jak vám šetření peněz půjde! Pokračujte ve čtení a zjistěte, jak ušetřit na jídle snadno a efektivně!

Stanovte si rozpočet a držte se ho

Jestliže budete předem znát svůj rozpočet, snadno tomu uzpůsobíte své výdaje. Stanovit svůj rozpočet byste měli na základě velikosti vaší domácnosti, počtu jídel, která budete muset připravit/uvařit a samozřejmě také podle nutričních potřeb každého jednoho člena.

Při stanovování rozpočtu byste přitom měli být rozumní. Je naprosto jasné, že v rámci šetření nemůžete po své rodině chtít, aby už vždycky jedli jenom fazole nebo další luštěniny z plechovky. Nejen, že by vám při takové stravě nejspíš nebylo moc dobře, ale také by to nebylo úplně zdravé. Strava by měla být pestrá a vyvážená, aby se vám nepřejedla a abyste v ní dostávali všechny potřebné živiny. Pokud se ve vaší domácnosti nachází chlapec ve vývoji, nebo například aktivní sportovec, nemůžete ho denně krmit třeba jenom dvěma rohlíky atd.

Rozpočet byste si ideálně měli stanovit na jeden týden, protože po tuto dobu si udržíte nejlepší přehled. Měsíc je pro dodržování rozpočtu příliš dlouhá doba. Rozpočet byste pak měli stanovit na základě modelového týdenního jídelníčku, do kterého zahrnete všechny potřebné potraviny pro všechny členy domácnosti (samozřejmě s přihlédnutím na naše další rady). Je docela možné, že v prvních týdnech se do svého rozpočtu nevejdete, ale hlavně to nevzdávejte. Některé zvyky se upravují pomalu (udává se doba cca 3 týdnů), ale pokud vytrváte, časem si to „sedne“.

jak-usetrit-za-jidlo-stanoveni-rozpoctu

Připravte si jídelníček

V klidu a s předstihem si rozvrhněte, co během týdne budete jíst – ke snídani, k obědu, i k večeři, případně i ke svačině. Do jídelníčku zahrňte i to, co si budete kupovat venku – v restauracích atd., abyste tyto položky mohli odškrtnout z rozpočtu. Tento jídelníček potom doplňte seznamem potravin, které k pokrytí jídelníčku potřebujete.

Udělejte si nákupní seznam

Jestliže se chystáte na nákup, předem si připravte seznam věcí, které potřebujete nakoupit v závislosti na vašem jídelníčku a stavu vaší spíže a mrazáku. V obchodě nekupujte nic navíc!

jak-usetrit-za-jidlo-nakupni-seznam

Kupujte přesné množství jídla

Pokud se chystáte dělat řízky, tak u řezníka nechtějte „asi kilo krkovičky“, ale poproste ho o 5 plátků masa na řízky. Pokud budete připravovat zeleninovou přílohu, nekupujte „asi půl kila rajčat“, ale vezměte každému členovi vaší domácnosti po jednom rajčeti. Tímto způsobem se vyvarujete nakupování přebytků, tedy potravin, které jsou navíc, a které ve skutečnosti nepotřebujete.

rizky

Zaměřte se na zdravé potraviny

Zdravé potraviny nešetří pouze vaše zdraví, ale také peněženku. Slazené limonády (Coca-cola, Pepsi, Mirinda atd.), chipsy, sušenky, předpečené pečivo (například tvarohové buchty v celofánu) nebo čokolády nafukují váš rozpočet neskutečným způsobem. Bez všech těchto položek vám navíc v konečném důsledku bude mnohem lépe.

slazene-limonady

Kupujte sezónní zeleninu a ovoce

Mezi další způsoby, jak ušetřit peníze, patří nákup sezónní zeleniny. Ano, v současné chvíli vaši oblíbenou zeleninu či ovoce koupíte prakticky v jakémkoliv ročním období. Ať je léto nebo zima, můžete si koupit pomeranče, melouny nebo banány, ze zeleniny potom třeba papriky. Ceny jsou ovšem někdy dost přestřeleny. Přitom není nic snazšího než se zaměřit na sezónní ovoce a zeleninu, tedy na takové plody, které se v daném období sklízí. Těchto plodů je v daném období dostatek a proto jsou i jejich ceny nízké, určitě nižší než ceny dováženého ovoce a zeleniny z Brazílie.

Pokrmy ze sezónního ovoce a zeleniny jsou navíc moderní, a pokud si dáte záležet, také velice chutné. Na levné recepty ze sezónního ovoce jsme se zaměřili v samostatném článku.

sezonni-zelenina

Nekupujte igelitky, pořiďte si nákupní tašku/košík

Igelitka vás sice vyjde třeba jen na korunu nebo dvě, ovšem pokud kupujete větší nákup, můžete potřebovat igelitek třeba pět. A třeba čtyřikrát do měsíce. Náklady na plátěnou tašku jsou přitom nízké, kvalitní plátěná taška se dá koupit v řádech desítek korun, takže taková investice se vám brzy vrátí. A navíc ušetříte i přírodu.

latkova-taska

Používejte mražené, sušené nebo zavařované potraviny

Mražené, sušené nebo zavařované potraviny, především potom ovoce a zelenina může být o něco levnější, nežli zelenina čerstvá. Mražením a šetrným sušením přitom zelenina neztrácí nic (a nebo pouze málo) ze svých živin.

mrazena-zelenina-jak-usetrit-za-jidlo

Šetřete za bílkoviny

Hovězí maso, vepřové maso, kuřecí maso, krůtí maso a další druhy masa, případně i další bílkoviny jako jsou sýry nebo vejce mohou být drahé. Nahraďte tyto bílkoviny levnějšími alternativy, například luštěninami.

fazole

Kupujte méně kvalitní části masa a déle je vařte

Pokud už si chcete dopřát kousek toho masa, zapomeňte na prémiové části jako je panenka. Místo toho si kupte tvrdší maso a déle ho povařte. Ušetříte tím spoustu peněz.

klizka

Kupujte potraviny daných obchodů

V současné době má většina obchodů svou vlastní značku potravin a dalších výrobků. Ať už se jedná o K-Classic (Kaufland), Albert potraviny, Billa potraviny a další vlastní značky jako je Cien, Floralys, Formil, Pikok atd., nákupem potravin od těchto značek výrazně ušetříte. Kvalita těchto výrobků je přitom srovnatelná s kvalitou TOP produktů, často jsou vyráběny v těch samých továrnách za použití stejného složení a výrobních postupů.

k-classic

Nakupujte za nejvýhodnější ceny

Pokud hledáte způsoby, jak ušetřit na jídle, tohle je pravděpodobně jedna z prvních možností, která vám probleskne hlavou. Za výhodnější ceny se dá nakoupit například v akcích, jedná se přitom o týdenní akce či o akce pro stálé zákazníky (je třeba vlastnit kartičku daného obchodu – doporučujeme si ji zřídit u každého obchodníka, kartičky jsou totiž zdarma). Výhodnější ceny můžete získat také při nákupu většího množství zboží najednou, případně při nákupu potravin, které jsou těsně před datem spotřeby.

Možností nákupu za výhodnější ceny je bezpočet. Využívat porovnávač zboží v případě online nákupů je přitom pouze začátek. Po výhodnějších cenách se můžete poptat i ve svém okolí. Tak například pokud máte ve své blízkosti pekárnu, je dost možné, že na konci pracovní doby budou vyprodávat zboží, které jim zbylo, za mnohem nižší cenu. Pokud ve své blízkosti máte regionálního farmáře, může se stát, že vám prodá čerstvě nadojené mléko za lepší peníze (pozor, převařit!). Možností je opravdu hodně, dívejte se kolem sebe a poptávejte se. Uvidíte, že na nějakou příležitost výhodného nákupu narazíte.

slevy

Využívejte klubové kartičky

Jak už bylo řečeno v předešlém bodě, na klubové kartičky se vážou průběžné slevy, proto se určitě vyplatí.

billa-karticka

Zřiďte si vlastní zeleninovou zahrádku

Není nic lepšího, než si v létě uvařit chutný pokrm ze svých vlastních rajčat nebo třeba z cukety. Dokud neochutnáte, tak neuvěříte, jak výrazné rozdíly v chuti kupovaných a domácích produktů mohou být!

Pro pěstování zeleniny přitom není potřeba zahrádky. Stačí vám menší balkon a několik květináčů.

zahradka

Zapomeňte na stravování v restauracích a fast-foodech, vařte si doma

Toto bývá největší položka na seznamu pracujících osob. Návštěva v restauraci vás sice denně vyjde třeba jen na 150 korun, ale když si to rozpočítáte na celý měsíc, zjistíte, že v případě pravidelného vaření by tato položka pokryla veškeré náklady na stravování, nikoliv pouze obědy.

fast-food

Co nesníte, dejte do mrazáku

Jestliže jste jídlo nedojedli, schovejte si ho do mrazáku. Uvidíte, jak se vám jednou bude hodit!

jidlo-v-mrazaku-jak-usetrit-za-jidlo

Jak ušetřit na jídle – závěrečné shrnutí

Pokud hledáte způsoby, jak ušetřit peníze, náklady na jídlo by měly být ve vašem hledáčku jako první. Za jídlo se dá ušetřit opravdu hodně a to aniž byste se nějak zvlášť omezovali. Představili jsme vám celkem 15 tipů, jak ušetřit na jídle, což není zrovna moc. Pokud se ovšem podle těchto tipů budete skutečně řídit, dokážete měsíčně ušetřit i několik tisíc.

Známe dalších 12 způsobů, jak ušetřit. Chcete je znát také?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *